In de tuin

Wil jij jouw tuin vergroenen of ben je nieuwsgierig naar wat je allemaal kunt doen om de natuur een handje te helpen? Wat je doel ook is, wij kunnen je zeker een handje op weg helpen!

Egels ondersteunen

Egels zijn nog steeds onze hulp nodig om te overleven, dus help ook een handje mee. Egels zijn handiger dieren om in de tuin te hebben, vooral als je veel last hebt van slakken! Maak of plaats een egelhotel, zaag een gat in je schutting van minimaal 15 cm in doorsnede, plaats wat extra struiken en/of zet een schaaltje water en een bakje kattenbrokjes neer. Als een egeltje eenmaal je tuin gevonden heeft en zich thuis voelt, blijven ze terugkomen. Egels zijn namelijk échte gewoontedieren!

Help de eekhoorn

Eekhoorntjes zijn erg leuke, actieve diertjes die we graag zien in de tuin. Het zijn ook natuurlijke bomenplanters! Ze graven regelmatig zaden en noten in om te bewaren en als ze niet weer worden opgegraven ontkiemen die en groeien op tot nieuwe bomen, struiken en planten. Om eekhoorntjes een plek te geven in je tuin kun je speciale eekhoornvoederhuisjes kopen of maken. Er zijn ook speciale eekhoornhuisjes te koop, als je een eekhoorn écht een plekje wilt geven! Of plant een boom, als je de ruimte daarvoor hebt natuurlijk.

Vogeltjes voeren en nestkastjes onderhouden

Er zijn zó veel verschillende vogels te vinden in Hoogeveen en ze zijn een graag geziene gast in de tuin. Vogels kun je voeren in voerschalen of voederhuisjes en nestkastjes voor verschillende vogels ophangen nodigt zeker een aantal verschillende soorten uit. Zorg er in de winter wel voor dat een eventuele waterschaal die je plaatst niet volledig bevriest, bijvoorbeeld door een pompje te gebruiken. Het planten van struiken en bomen helpt natuurlijk ook! In de winter kun je de nestkastjes beter even schoonmaken, dan kunnen er in het voorjaar weer nieuwe vogeltjes in.

Tegelwippen

In het voorjaar begint de tegelwip actie van de Gemeente Hoogeveen weer, dan kun je subsidie aanvragen voor het beplanten van de tegels die je uit de tuin haalt. Maar als je niet wilt wachten op subsidie, dan kan dat natuurlijk het hele jaar door. En het mooiste? Het hoeft helemaal niets te kosten! Ook als je tegels verwijdert en onkruid laat groeien heb je zomaar de kans dat er iets moois tussen groeit. Natuurlijk vergroenen is óók een optie!

Vergeet die rommel

Laat in de herfst alle blaadjes en takjes van bomen en struiken lekker liggen in de winter! Een rommelige tuin voelt voor jezelf niet zo fijn, maar voor vogels, eekhoorntjes, egels en heel veel andere dieren is dat juist heel goed. In de herfst wanneer alle blaadjes op de grond vallen, beginnen veel dieren met het bouwen van hun nesten en holen om de winter warm door te komen. Egeltjes bouwen er hele burchten mee in holle boomstammen, in egelhotels of onder andere ‘rommel’ in de tuin. De blaadjes vormen bovendien een goede meststof voor je eigen tuinplanten en tegen het voorjaar zijn ze vaak alweer volledig in de grond opgenomen. Vergeet het opharken van al die blaadjes, veeg ze in plaats daarvan alleen van het pad af de tuin in en laat ze lekker liggen.

Vergroenen

Als je op zoek bent naar nieuwe planten in de tuin, dan ben je eigenlijk al bezig met vergroenen. Kies hierbij zoveel mogelijk voor inheemse planten die onze eigen inheemse dieren ondersteunen, dat wordt écht op prijs gesteld. Binnen de kortste keren heb ook jij een heleboel vogels, eekhoorns en/of egels in de tuin. Benieuwd naar hoeveel inheemse planten er zijn te vinden? Neem eens een kijkje in ons Soortenboek.