Vergroen je tuin!

Overal lees je over vergroenen en verduurzamen, maar waar moet je mee beginnen en wat voor effect heeft het nou echt? Dat is wat veel mensen zich terecht afvragen, want veel informatie vindt je niet tenzij je er echt naar op zoek gaat. En dan moet je maar net de juiste trefwoorden gebruiken op het internet, want voor je het weet ben je aan het vergroenen… maar heb je de hele tuin vol staan met exotische planten waarvan je niet wist dat ze schadelijk konden zijn voor onze natuur! Heb je plannen om de tuin aan te pakken, maar weet je niet waar je aan moet denken of waar je mee moet beginnen? Wij helpen je graag!

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goed voorbeeld van verduurzaming. Door zelf elektriciteit op te wekken kun je daarnaast ook vaak flink op je energierekening besparen. En het is groen! Laat je echter goed voorlichten over hoe geschikt jouw woning is voor zonnepanelen, over welk type zonnepanelen het beste bij jouw huishouden past en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt met jouw verbruik.

Vleermuiskasten

Vleermuiskasten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, sinds er meer aandacht is voor de gevoeligheid van vleermuizen in dichtbebouwde omgevingen. Je ziet ze regelmatig aan de gevels van huizen hangen: door de warmte die huizen uitstralen, vormen deze kastjes een perfecte slaapplek voor de dieren. Ook in de webshop van Natuurmonumenten kunnen de vleermuiskasten besteld worden.

Nestkastjes

Nestkastjes voor vogels, kent natuurlijk iedereen. Ze zijn verkrijgbaar voor veel verschillende soorten vogels: mussen, mezen, holenbroedende vogels, spreeuwen, merels, roodborstjes en nog veel meer. Je kunt ze in elke dierenwinkel en tuincentrum wel kopen en ze zijn al voor weinig geld te koop. En wil je liever zelf aan de slag? Dan zijn er talloze websites te vinden met tekeningen. Zoals bijvoorbeeld op de website van de Vogelbescherming.

Insectenhotels

Het beschermen en ondersteunen van insecten is de afgelopen jaren veel aandacht aan besteed. De populaties aan insecten dreigt een gevaar te vormen voor onze eigen voedselveiligheid. Insectenhotels zijn dus een goede aanvulling voor de tuin. Dat kan al met een klein bijenhotel of vlinderkastje in kleinere tuinen of op het balkon, terwijl de grotere insectenhotels een echte aanvulling zijn voor grotere (moes)tuinen. De insectenhotels kom je bijna overal tegen in de zomer, maar mocht je net buiten het seizoen beginnen met de tuin, dan kun je ze ook vinden via IVN. Daar vindt je ook een handleiding, mocht je helemaal zelf een insectenhotel willen maken.

Atalanta vlinder (Vanessa atalanta) in de tuin.

Egelhuisjes

Ook egelhuisjes zijn erg in trek onder natuurliefhebbers. De huisjes worden in de zomers gebruikt om nestjes met jongen op te voeden en in de winters om in te overwinteren. Om een goede overwinterplek te maken voor een egel, heeft de Egelbescherming een handleiding gemaakt. Maar je kunt ze natuurlijk ook kant-en-klaar kopen bij Nestkasten.nl.

Tip: zet een schaaltje water en een bakje met kattenbrokjes vlakbij, dan hebben egels die op bezoek komen gelijk iets te eten en te drinken.

Fleurige inheemse bloemen

Bloemen die seizoensgebonden bloeien komen bijna het hele jaar door voor in Nederland! De meesten bloeien natuurlijk in de lente en de zomer, maar ook in de herfst en zelfs in de winter komen soorten voor die bloeien en zorgen voor voeding voor insecten en andere dieren. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van IVN voor kweektips van inheemse bloemen.

Groene inheemse struiken

Ook struikgewas is erg belangrijk. Niet alleen zorgt het voor voedsel voor dieren die plantaardige voeding eten, maar het zorgt ook voor een fijne schuilplaats voor een heleboel dieren. Wist jij dat egeltjes vaak niet in struikgewas overwinteren, maar struikgewas benutten om zoveel mogelijk insecten te eten? De insecten eten blaadjes of besjes van de struiken en de egel eet vervolgens die insecten. En insectenetende vogels doen dat ook!

Mooie inheemse bomen

Bomen zijn fantastische plekken voor vogels om in te nesten, voor eekhoorntjes om hele burchten in te bouwen en geven daarnaast veel voedsel door middel van vruchten, noten en bessen. Er komen in Nederland heel veel verschillende soorten bomen voor en de meesten zijn welbekend. Je hebt vast wel gehoord van de Populier, de Els, de Linde of de Wilg. Maar we kennen in Nederland nog véél meer inheemse boomsoorten.

Tip: Kijk bijvoorbeeld eens naar deze lijst op Wikipedia met allerlei inheemse struik- en boomsoorten.

Het grote soortenboek

Ben of ga je bezig in de tuin en ben je op zoek naar inheemse bloemen, struiken of bomen om te planten? Vanuit Hoogeveen Groen gaan we bezig met een soortenboek, inclusief belangrijke informatie over de groei, de grootte en voor welke dieren ze belangrijk zijn. Nieuwsgierig? Neem snel een kijkje!