In je omgeving

Wil je in jouw omgeving meer vergroening zien? Dan zijn er best wel wat mogelijkheden! Hieronder hebben we een aantal voor je op een rij gezet.

Bloemenweide

Een leuk initiatief die de basis van de biodiversiteit ondersteunt (insecten zijn belangrijk!) is een bloemenweide. Een stuk open veld waar een inheemse bloemenzaadmix wordt gestrooid, bloeit uit tot een geweldig veld van bloemen waar heel veel insecten op af komen. Een goed idee om een bloemenweide verder te ontwikkelen is dan ook wel het maken, plaatsen en onderhouden van een insectenhotel.

Tiny forest

Een klein stuikje bos met inheemse bomen wordt ook wel een ’tiny forest’ genoemd. Een stuk grond van 5 bij 5 meter is hiervoor in principe al voldoende. Je kunt er zelfs wat struikgewas in plaatsen en wellicht wat kleinere planten rondom. Een tiny forest ondersteund niet alleen insecten, maar ook vogels, eekhoorns, egeltjes en als je héél veel geluk hebt misschien ook nog wel wat andere dieren! Een tiny forest moet wel goed worden onderhouden, regelmatig worden gesnoeid en je zult flink moeten onkruid trekken in het begin. Hiermee zorg je er voor dat de opgroeiende bomen en struiken ook de ruimte hebben en behouden om goed te kunnen groeien.

Biodiversiteit in de bermen

Heb je rondom het huis een stuk grasveld of een stuk berm met planten die niet inheems zijn? Dan kun je er voor kiezen om je bezig te houden met het bevorderen van de biodiversiteit in die stukken grond. Afhankelijk van de grootte en de huidige beplanting kun je daar een boel kanten mee op. Bedenk dus goed wat je er mee wilt bereiken.

Vraag budget aan voor je initiatief!

Heb je een plan bedacht voor je omgeving en wil je daar graag wat geld voor krijgen om het uit te voeren? Alle wijken in Hoogeveen hebben een eigen initiatiegroep binnen de Smederijen van Hoogeveen. Dat zijn mensen die initiatieven van mensen uit de buurt verzamelen, bespreken en beslissen over de verdeling van het jaarlijkse budget voor die wijk. Elk jaar in november en december worden er initiatieven verzameld en op basis daarvan wordt het budget voor het volgende jaar verdeeld. Houd hier dus rekening mee met het aanvragen van een budget voor jouw initiatief! Vaak blijft er ook wel geld over voor de rest van het jaar, dus mocht je halverwege het jaar iets bedenken, vraag het budget dan toch gewoon maar aan: Wie weet is er nog wel wat over.

Overleg met de gemeente of woningstichting

heb je een plan bedacht voor het vergroenen van jouw omgeving, maar is de grond niet van jezelf? Dan zul je toestemming moeten vragen om jouw plan te mogen uitvoeren. Vaak kom je uit bij openbare grond waar de gemeente over beslist, of grond dat in bezit is van de woningstichting. Niet geschoten is altijd mis: neem vooral contact op met de grondbezitter, het kan maar zo zijn dat jouw plan wordt goedgekeurd! Soms gebeurd het ook dat je een budget aanvraagt voor jouw plan bij de initiatiefgroep van de wijksmederij in jouw wijk. In dat geval kan het zijn dat je budget niet perse wordt goedgekeurd, maar dat het plan wordt doorgeschoven naar de gemeente. Je krijgt dan vanzelf bericht dat er een gesprek wordt ingepland over jouw plan. Bereid je hierop dus goed voor, dan kun je jouw plan beter uitleggen en verdedigen.