Groene industrie

Natuurlijke stapstenen als onderdeel van de Hoogeveense industrieterreinen, het vergroenen van de industrie is een groot onderdeel van Hoogeveen Groen. Stukjes tuin met inheemse planten die zorgen voor voedsel en schuilplekken voor wilde dieren en maken dat zij zich veilig door deze gebieden kunnen bewegen. Ook met uw bedrijf kunt u meehelpen met het ondersteunen van de biodiversiteit. Helpt u mee de Hoogeveense industrie de groenste industrie te maken van Nederland?

Natuurlijke stapstenen

Stukken groenstroken van minimaal 5 bij 5 meter die aangeplant zijn met inheemse bloemen en planten en her en der een boom, zijn te gebruiken als natuurlijke ‘stapstenen’ voor wilde dieren om zich veilig door de industrie te bewegen. Bijvoorbeeld om van een buitendorp naar een stadspark of de andere kant van de stad te geraken. Een wolf zal daar minder problemen mee hebben doordat zij soms wel tientallen kilometers per nacht kunnen afleggen, maar een klein egeltje zal aanzienlijk meer moeite moeten doen en komt daarbij al gauw in de problemen door verkeer dat zicht van en naar de industrie beweegt. Natuurlijke stapstenen vormen voor die kleine dieren zoals egels, eekhoorns, vogels en zelfs reptielen en amfibieën een veilige tussenhaven om te verblijven tot ze zich veilig genoeg voelen om verder te gaan. Het kan diersoorten zoals de Scholekster die zich tegenwoordig thuis wanen in de industrie ook meer kans geven om te overleven.

Inheemse beplanting versus exoten

Door in de natuurlijke stapstenen gebruik te maken van inheemse beplanting, werken we ook gelijk aan het behoud van onze Nederlandse natuur. Veel uitheemse plantensoorten -ook wel exoten genoemd- die in tuinen worden aangeplant, bewegen zich langzaamaan ook buiten die tuinen en doen actief schade aan onze eigen natuur. Niet alleen in stadsparken, maar ook in natuurgebieden zoals bossen, heidegebied, weidegebied en moerasgebieden. Een bekende plantensoort die actief zorgt voor schade aan onze eigen natuur is bijvoorbeeld de Reuzenbereklauw. De natuurlijke stapstenen die wij aanplanten, worden daarom uitsluitend gevuld met inheemse beplanting.

Aanleg en onderhoud

Bent u nieuwgierig geworden en wilt u graag weten wat het gaat kosten om een stapsteen aan te laten leggen? Dat leggen we graag uit. Allereerst overleggen we natuurlijk hoeveel terrein u wilt vrijgeven om een natuurlijke stapsteen te laten maken. Het minimale oppervlak is hierbij 5 bij 5 meter, maar groter kan en mag natuurlijk altijd naar uw eigen inzicht. We overleggen in het zelfde gesprek ook of u ook één of meerdere bomen wilt, of liever alleen laagblijvende beplanting. En we bespreken uw maximale budget voor de beplanting. Vaak heeft u aan €200,- genoeg, tenzij u specifieke wensen heeft.

Nadat alles besproken is, plannen we een dag in om het vrijgegeven terrein voor te bereiden. Eventuele tegels worden er uit gehaald (afvoeren hiervan is voor uzelf) en wordt de grond voorbereid. Dit werk wordt gedaan door vrijwilligers vanuit Hoogeveen Groen of andere samenwerkende partijen en hoeft u dus niets voor te doen. Op de tweede ingeplande dag wordt de beplanting gehaald en geplant. Waar nodig worden voedingsstoffen in de bodem verwerkt om de nieuwe beplanting te ondersteunen. Aan het eind van de dag worden foto’s gemaakt voor op de website van Hoogeveen Groen. Deze foto’s worden ook naar u opgestuurd om te gebruiken naar eigen inzicht (rechtenvrij).

Het onderhoudt van de stapstenen gebeurd in overleg. Voor eventuele bomen die gesnoeid moeten worden, dient u zelf zorg te dragen.