Venijnboom

Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Gymnospermae (Naaktzadigen)
Orde:Coniferales (Coniferen)
Familie:Taxaceae
Geslacht:Taxus
Soort:Taxus baccata (Venijnboom)

Omschrijving

De Venijnboom is een langzaam groeiende plant en kan 12 tot 20 meter hoog worden. Hij is tweehuizig; er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De boom kan zeer oud worden. Er zijn exemplaren in Schotland bekend die van voor het begin van de jaartelling zijn.

De taxus is giftig voor mens en dier. Vergiftiging bij paarden en vee komen voor, in de meeste gevallen veroorzaakt door het voeren van tuinsnoeisel. Dieren eten er normaal gesproken niet van. Bij het zagen en de verwerking van Venijnboomhout komt zaagsel met giftige bestanddelen vrij.

De giftige bestanddelen van de boom worden al heel lang gebruikt in medicijnen. Paclitaxel, een stof uit de taxus, is het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker. Een ander giftig bestanddeel van taxus is taxine. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, hartstilstand, lever- en nierbeschadigingen.

De schijnbes, het rode omhulsel van het zaad, is niet giftig. Het smaakt heel zoet, op de rand van weeïg. De harde pit, het zaad, is daarentegen wel giftig.

Ondersteuning van dieren

De schijnbes wordt veelvuldig gegeten door zaadetende vogels. De giftige zaden blijven onaangetast door het simpele verteringsysteem van de vogels en zij verspreiden de taxuszaden middels hun ontlasting. Taxuskevers eten van de bladranden van de plant, en hun larven vergaren zich aan de wortels. Verschillende eekhoorns en vogels bouwen nesten in de Venijnboom.Ondersteund vogelsOndersteund insectenOndersteund zoogdieren

Ontdek meer van Hoogeveen Groen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder