Natuurfeitjes: Schimmeldraden

Het seizoen is al weer voorbij van de paddestoelen boven de grond, maar onder de grond leeft de paddestoel gewoon door! Paddestoelen zijn namelijk slechts de ‘fruitlichamen’ van een schimmel die onder de grond leeft zoals te zien op de foto.

Dat zit zo: Paddestoelen komen voort uit schimmels. Die schimmels bestaan uit een groot netwerk van ondergrondse schimmeldraden, ook wel hyfen genoemd. En een grote verzameling van die hyfen wordt een zwamvlok ofwel mycelium genoemd.

De hyfen die onder de grond leven nemen voedingsstoffen op uit de grond en verspreiden zich daarna weer verder. Als tegen de herfst de mycelium verzadigd is, groeit het een fruitlichaam. En dat fruitlichaam zien wij boven de grond als en paddestoel.

Paddestoelen dragen namelijk sporen van de schimmel die onder de grond leeft en wanneer een paddestoel die sporen loslaat (sommige soorten paddestoelen ontploffen letterlijk om de sporen zo ver mogelijk weg te schieten!) dan verspreiden de sporen zich en vormen dan nieuwe hyfen en uiteindelijk geheel nieuwe zwamvlokken.

Zo kan het zijn dat paddestoelen het volgende jaar ineens op een heel andere plek tevoorschijn komen!

Ontdek meer van Hoogeveen Groen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder