Natuurfeitjes: Natuur adaptatie

Als we het hebben over klimaatverandering en industrialisatie, dan hebben we het natuurlijk ook over natuur adaptie: het vermogen van de natuur om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Als we dat zeggen, kun je al denken aan de evolutietheorie en dat is zeker ook een vorm van natuur adaptatie! Maar het kan ook iets heel kleins zijn, zoals dit spinnetje in de deksel van een brievenbus.

Spinnen trekken in hun holen in de winter om te overleven wanneer het buiten te koud wordt. Hun voedsel -vliegen- doen het zelfde. De holen van spinnen zijn van nature vooral spleten in boombasten en onder de grond, maar sinds de mens huizen is gaan bouwen en er daardoor minder mogelijkheden waren om op hun natuurlijke plekken te overwinteren, hebben veel spinnen daar iets op gevonden. Ze trekken de lekkere warme huizen van mensen in, of schuilen op andere creatieve plekken in door de mens gemaakte spullen -zoals een brievenbus- tegen de kou, de wind en de neerslag. En het past allemaal prima, dit spinnetje heeft zelfs een klein web gesponnen.

Ken jij nog meer voorbeelden van natuur adaptatie?

Ontdek meer van Hoogeveen Groen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder